Käyttäjien sisäänkirjautuminen
Käyttäjänimi 
 
Salasana 
    Muista minut  
Post Info TOPIC: chinchillan ruokinta
Nimetön

Päivämäärä:
chinchillan ruokinta
Permalink Closed


Chinchillan ruokintaohjeissa lukee, että eläimelle täytyy antaa vain pellettejä, ei siemensekoitusta. Kummallisinta mielestäni on, ettei eläimelle saa antaa edes tuoreita vihanneksia. Kyseessä on kuitenkin jyrsijä. Väkisinkin ihmettelen, mitä ihmettä tämä otus sitten luonnossa syö. Siellä kun ei chinchillapellettejä ole tarjolla. Jos perusteena on , että eläimen vatsa menee ripulille, eikö sen pitäisi luonnon chinchilloilla olla jatkuvasti sekaisin. Olkaa hyvä ja vastatkaa asiantuntijat. Oikeasti ihmettelen tätä enkä ole löytänyt mistään kunnollisia perusteluja chinchillan kovin yksipuoliselle ravinnolle.__________________


CincuMode

Tila: Offline
Viestit: 2272
Päivämäärä:
Permalink Closed

Tällähän perusteella pitäisi kaikkien muidenkin lemmikkieläinten ruokinta laittaa uusiksi. Tottakai parasta ravintoa esimerkiksi kissalle olisi hiiri, mutta tämä on aika vaikeata toteuttaa eli syötetään teollista ravintoa tai sitten muuta raakaravintoa.

Andeilla chinchillat syövät esimerkiksi erilaisten kasvien juuria, siemeniä, lehtiä ja varsia. Eli ruokavalio ei sielläkään ole kovin esimerkiksi hedelmäpitoinen. Tietenkin luonnonvarainen eläin syö mitä vastaan tulee, myös niitä hedelmiä ja kasvissyöjän satunnaisesti hyönteisenkin. Luonnossa ruokavaio riippuu paljon mylös vuodenajasta.

Chinchilloita on pidetty lemmikkeinä kymmeniä vuosia ja ruokavalio on kehittynyt tiedon kasvaessa ja kokemuksen kautta.

__________________


Palstan MVA

Tila: Offline
Viestit: 4150
Päivämäärä:
Permalink Closed

No ninnib sanoikin tuon kaiken jo hyvin, mutta miksi ihmeessä chinchillalle pitäisi antaa jotain tuoretta? jos haluat eläimet, joka syö tuoretta, niin osta kani.

__________________
Maiju H.
Nimetön

Päivämäärä:
Permalink Closed

"miksi ihmeessä chinchillalle pitäisi antaa jotain tuoretta? jos haluat eläimet, joka syö tuoretta, niin osta kani." Kyse ei ole siitä, ettäkö eläimelleni pitäisi antaa tuoretta, kuivattua, keitettyä vai pakastettua rehua, vaan siitä, että ruokavalio kuulostaa kovin yksipuoliselta. Tiedän, tiedän, että pellettien ravintosisältö on monipuolinen, mutta pelkkä pellettien puputtaminen hamaan kuolemaan kuulostaa aika pitkästyttävältä. Vaihteluna kuulema voi antaa näkkileipää, mutta siinäkö kaikki. Lisäksi oksien kuivaamisesta. En edelleenkään saanut perusteluja sille, miksi ravinnon tulee olla kuivattua tai nimenomaan EI-tuoretta. Esim. lehdet, juuret ja varret luonnossakin ovat vaihtelevissa määrin enemmän tai vähemmän tuoreita/kuivia. Mihin faktaan (muuhunkin kuin näin on aina ollut) siis perustuu tämä, ettei chinchillalle saa antaa tuoretta ruokaa?"Andeilla chinchillat syövät esimerkiksi erilaisten kasvien juuria, siemeniä, lehtiä ja varsia." Jos eläimen luonnolliseen ravintoon kuuluu myös siemenet, minkä takia nämäkin ovat kiellettyjä? Jos eläimelle syötetään tietyntyyppistä tarkkaan määriteltyä ravintoa pitäisi sille löytyä myös hyvät perustelut miksi juuri näin tehdään ja miksi tietty ravinto ei ole suotavaa. Tarkoitan tällä sitä, että mielestäni kuulostaa kovin loogiselle ajatella, että jyrsijä (vaikka asuukin karulla asuinseudulla) käyttää ravinnokseen sekä kuivaa että tuoretta ravintoa. Sen takia tivailen nyt vastausta siihen, miksi häkkioloissa tuore ravinto on niin ehdottomasti kielletty? Mitä tämä "kokemus", joka on määrännyt häkki-chinchillan ruokavalion tällaiseksi oikein on? Mietin tätä myös siksi, että chinchillaakin on kasvatettu ennen kuin siitä tuli lemmikki, turkiseläimenä ja tunnetusti tuotantoeläimillä pyritään mahdollisimman suuren hyötyyn mahdollisimman halvalla ts. kuivaravintoa on helpompi antaa kuin tuoretta. Onko tällainen voinut vaikuttaa ruokintatapaan vai mikä sitten?


 
 __________________


Ykkönen

Tila: Offline
Viestit: 31
Päivämäärä:
Permalink Closed

Vastaisiko tämä linkki kysymyksiisi?
http://www.petcarevabeach.com/feedchin.html
Siellä kerrotaan mm. chinchillojen herkästä ruuansulatussysteemistä, sekä taipumuksesta lihomiseen. (Tuoreiden) vihanneksien syöttäminen voi aihettaa chinchilloille muun muassa ripulia.

Mielestäni (vaikka aloittelija chinchillojen kanssa olenkin) eläin ei osaa kaivata ruokavalioonsa vaihtelua, vaan on tyytyväinen jos ruoka on hyvää ja sitä on tarpeeksi, toki sen pitää olla myös terveellistä. Tuskin ruokailu on niin gastronominen nautinto eläimille, että ihmisistä tylsä ruoka tökkisi eläimiä.

Muuten, kun kirjoitat pitkää tekstiä, niin muutama väli tekstissä helpottaa lukemista huomattavasti.

__________________


Palstan MVA

Tila: Offline
Viestit: 4150
Päivämäärä:
Permalink Closed

Jos eläimen luonnolliseen ravintoon kuuluu myös siemenet, minkä takia nämäkin ovat kiellettyjä? Jos eläimelle syötetään tietyntyyppistä tarkkaan määriteltyä ravintoa pitäisi sille löytyä myös hyvät perustelut miksi juuri näin tehdään ja miksi tietty ravinto ei ole suotavaa. Tarkoitan tällä sitä, että mielestäni kuulostaa kovin loogiselle ajatella, että jyrsijä (vaikka asuukin karulla asuinseudulla) käyttää ravinnokseen sekä kuivaa että tuoretta ravintoa. Sen takia tivailen nyt vastausta siihen, miksi häkkioloissa tuore ravinto on niin ehdottomasti kielletty? Mitä tämä "kokemus", joka on määrännyt häkki-chinchillan ruokavalion tällaiseksi oikein on? Mietin tätä myös siksi, että chinchillaakin on kasvatettu ennen kuin siitä tuli lemmikki, turkis eläimenä ja tunnetusti tuotantoeläimillä pyritään mahdollisimman suuren hyötyyn mahdollisimman halvalla ts. kuivaravintoa on helpompi antaa kuin tuoretta. Onko tällainen voinut vaikuttaa ruokintatapaan vai mikä sitten?
-----------
On vuosien kuluessa katsottu ja todistettu että chinchilla elää pitempään tällä ruokavaliolla, joka sillä nyt on. heinä, pelletti, vesi. luonnossa elävät cillat eivät varmaankaan eläneet sitä 8 vuotta pitempään, jos söivät tuoretta, jos sitäkään. onhan chinchillan ravinnossa, pelleteissä siemeniä, mutta ne vaan ovat oikeassa muodossa sinsulle. kokeileppa antaa sinsulle tuoretta, niin teidät miten käy. et ehkä heti sitä huomaa, mutta vuosien kuluessa. meidän sinsut eivät ainakaan valita siitä että syövät pelkkää heinää ja hyvälaatuista pellettiä, joten miksi ihmisen/omistajan pitää valittaa tylsästä ruokavaliosta lemmikillään? meilllä se yksi näkkäri silloin tällöin kun saadaan nii kyllä pallerot nauttii siitä ja kunnolla. kaikkilla eläimillä ei ole sama ruokavalio, joten ei silloin jyrsijöilläkään. täytyy otta huomioon että chinchilla ei olekaan mikä tahansa jyrsijä, vaan aika tuntematon monien keskuudessa vielä. siis epäiletkö miksi juuri tämä heinä, pelletti, on oikea ruokavalio sinsuille, vaan haluatko vain tietää miksi näin on?

__________________
Maiju H.


CincuMode

Tila: Offline
Viestit: 2272
Päivämäärä:
Permalink Closed

Noista siemenistä: täällähän ei luonnollisestikaan ole saatavilla niitä samoja siemeniä kuin alkuperäisessä ympäristössä. Väärässä muodossa siemenet ovat haitallisia ruoansulatuskanavalle.

Tottakai ruoansulatuskanava on jalostunut vankeudessa elävillä chinchilloilla jonkin verran erilaiseksi kuin luonnonvaraisilla. Luulisin ainakin.

Ei eläin pitkästy pellettiruokavalioonsa. Omat eläimeni saavat lisäksi näkkäriä, johanneksenleipäpuuta, kuivattua porkkanaa ja oksia.

Lemmikki on kuitenkin aina omistajan vastuulla ja minusta siihen kuuluu se, että syötetään eläintä parhaaksi todetulla ruoalla ja pidetään huolta, että kaikki ravintoarvot ovat kohdallaan ja eläin saa esimerkiksi tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet.

Ajattelen itse niin, että chinchilla on eläin, jolla on hyvin herkkä elimistö ja aineenvaihdunta.

__________________
Nimetön

Päivämäärä:
Permalink Closed

Kiitos Marisa. Vaikka kerrot olevasi vasta aloittelija, olet ainoa, joka osasi vastata kysymykseeni.


kaipasin nimenomaan OIKEITA faktoja sille, miksi ruokavalio on tällainen. En Maijun kommentteja tyyliin "näin tehdään koska on aina tehty", "koita itse syöttää eläimelle muuta ja katso miten käy" tai "eipä eläin ruokavaliostaan valita". Tuskinpa. ainakaan niin, että yksikään ihminen sitä ymmärtäisi.


Myös ninnib vastailit ihan hyvin."Lemmikki on kuitenkin aina omistajan vastuulla ja minusta siihen kuuluu se, että syötetään eläintä parhaaksi todetulla ruoalla ja pidetään huolta, että kaikki ravintoarvot ovat kohdallaan ja eläin saa esimerkiksi tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet." Totta, mutta mielestäni juuri siksi, että eläintä ruokitaan niin poikkeavalla tavalla, täytyisi myös omistajien ymmärtää miksi näin tehdään ja miksi muunlainen menettely voi olla vahongollista.


Syy, miksi ylipäätään halusin asiaa alkaa selvitellä on tapaus mieheni siskon kanista. Sisarelle annettiin eläinkaupasta ohjeet olla antamatta kanille mitään tuoretta ruokaa, vain kuivaa heinää, vettä ja siemenseosta. Järkytyin kun kuulin tuollaisesta ja lisäsin listalle heti tuoretta ravintoa ja tuoreita oksia. Eläinkauppiaalla oli varmaan mennyt kanin ja chinchillan ruokinnat sekaisin, mikä kertoo hänen ammattitaidottomuudestaan. Siksipä aloinkin miettimään perusteluja chichillan ruokinnalle.


 __________________


Ykkönen

Tila: Offline
Viestit: 10
Päivämäärä:
Permalink Closed

Kommentoin tähän sen verran, että olen kuullut useinkin väitettävän: "Chinchillapelletti sisältää kaikki chinchillantarvitsemat ravintoaineet juuri oikeassa suhteessa." ja "Pelletissä kasvit ovat oikeassa muodossa."

Ensimmäinen pelletti on jo sikäli hölmö, että chinchillapellettejä on montaa eri merkkiä ja niistä jokainen sisältää eri määrän vitamiineja, hivenaineita, proteiinia, jne... Jotkin arvot saattavat ehkä täsmätä.

Toinen väite taas on minusta sikäli omituinen, että miten kasvit (ja muutkin ravintoaineet) voivat olla "oikeassa muodossa"? Miten koneellinen käsittely tekee niistä jotenkin parempia?

Itse tosin en edelleenkään omista chinchilloja, vaan deguja. Näiden kahden ruokintaa koskevat vaatimukset ovat kuitenkin hyvin samanlaisia, kun ovat samoilta seuduiltakin kotoisin.

__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

Tiikerililja kirjoitti:

K"Pelletissä kasvit ovat oikeassa muodossa."Tällaista kukaan on tuskin väittänyt (tai en ainakaan ole tällaiseen törmännyt). Puhe on todennäköisesti ollut siemenistä tai esim. maissista. On eri asia kun kyse on kuivatuista maissin jyvistä, jotka tukkivat suolistoa ja sulavat huonosti, kun sitä vertaa prosessoituun (murskattu jne.) maissiin, jota pelleteissäkin usein on.

Mitä tulee eri pelletteihin, niin niistä löytyy useita eri keskusteluja täällä ja muualla. Tuo "Chinchillapelletti sisältää kaikki chinchillan tarvitsemat ravintoaineet juuri oikeassa suhteessa" tms. lause löytyy ainakin SLC:n chinchillan PERUShoito-ohjeesta. Yhdistyksen sivuja tai muita cincujen hoito-ohje sivustoja vähänkään lukeva löytää kyllä infoa, mitkä merkit ovat suositeltavia ja mitkä eivät. Perushoito-ohjeessa ei voida näitä kaikki asioita kertoa tarkasti vaan asioita "raapaistaan" vaan pintapuolisesti. Infoa pelleteistä on kyllä tarjolla runsaasti, jos sitä suostuu vastaanottamaan.

-- Edited by MaaritH at 20:35, 2006-10-27

__________________


Ykkönen

Tila: Offline
Viestit: 17
Päivämäärä:
Permalink Closed

Hei Alkuperäinen!

Kiitos aloittamastasi hyvästä keskustelusta; itsekkin tuoreena (kohta vuorokauden!) chillojen omistajana olen miettinyt ihan samaa, että miksi ruokavalio on niin yksipuolinen!

Huom! Minulla ei ole ollut aikomustakaan olla noudattamatta chillojeni kanssa tätä ruokavaliota, eikä varmaan alkuperäisellläkään ollut, joten minusta kenenkään on turha kimpaantua asioiden kyseenalaistamisesta; olen vain miettinyt miksi se on niin kuin on ja tässpä ketjussa vastauksia on tullutkin!

__________________
Sivu 1 yhteensä 1 sivusta  sorted by
 
Pikaviesti

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi pikaviestiä

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard