Ihmettelin yöllä Emmin kolinoita, mutta ajattelin että taas vain vauhti päällä. Kuuden aikaan menin katsomaan ja järkytyin, Emmi roikkui pää alaspäin marsun riippukeinusta jalka ketjussa kiinni. Otin heti hännästä kiinni ja nostin ylös Emmin. Ei valita tai vikisi, kun koskee, mutta laahaa jalkaa. Verta ei näkynyt missään ja tuntuu, ettei olisi turvoksissa. Laitoin sohvalle ja ajattelin hakea rusinaa, sillä välillä oli hypännyt alas sohvalta ja mennyt sohvan väliin nukkumaan. Totesin, että juoksee ihan hyvin, mutta takatassu ei ole mukana, aivan veltto. Ei pidä ääntä liikkuessa. Annoin rusinan ja näkkileipää, hyvin maistuu. Pitääkö sinsu ääntä jos tuntee kipua? Kun laitoin häkkiin takaisin hyppäsi heti yläkertaan nukkumaan, jos sitä hypyksi voi sanoa. Tässä nyt pohdin pitäisikö käydä lääkärissä. Mutta kun ei oikein iske mennä täällä Porissa lääkäriin. Jos taas väärä diagnoosi ja rahaa ei ole röntgeniin. Onko teillä hyviä hoito-ohjeita millä kotona voisi tutkia tilannetta. Kuinka kauan tälläistä tilannetta voi kotona seurata. Emmi pääsi itse irti ketjusta, kun nostin hännästä ylös. Ilmeisesti ei ollut ihon läpi mennyt, koska verta ei tosiaan näkynyt Emmissä, häkissä tai ketjussa. Tässä taas oli hyvä opetus kaikista riippuvista leluista. Ja niinkuin olen sitä kehunut kuinka antaa olla rauhassa ja nukkuu ja syö siellä. Kyllä nyt harmittaa miksei yöllä käynyt katsomassa sitä kolinaa. Tyhmä mikä tyhmä. Mietein juuri, että ollut siellä roikkumassa pari tuntia. Kyllä tuntuu niin kurjalta, kun juuri täytti vuoden ja ei puoli vuotta vielä ollut meillä ja niin kiintyneitä ollaan pikku-tuholaiseen. Tässä heti tulee Ernesti mieleen ja pahin mahdollinen. Varmasti saa stressin ja siitä se alamäki alkaa. Tuli mieleen myös sisäinen verenvuoto. Turvotusta ei ole ainakaan vielä. Nyt nukkuu yläkerrassa ja en haluaisi häiritä, että saisi nukkua. Laitoin veden ja ruuat ylös. Mikä ihme siinä on, että pyrki heti ylös.
Soitin eläinlääkärille ja kysyin neuvoja ja selitin tilanteen. Sanottiin, ettei kannata vielä tulla vaan katsoa tilannetta pari päivää, alkaako käyttämään takatassua. Sanoivat, ettei oikein onnistu kipsaaminen jos murtunut. Kertoivat, että muutaman kerran jalka kipsattu ja herättyään heti ovat jyrsineet kipsin pois. Ja jos on sijoiltaan, pelkäävät mitä tuhoa saavat aikaan jos alkavat vetämään jalkaa paikoilleen. Ja jos taas verenkiertohäiriö, ei voi tehdä mitään. Eli ohjeena oli katsoa pari päivää ja jos tapahtuu muutoksia, sitten ottaa yhteyttä uudestaan aikaisemmin. Kipulääkkeestä kysyin, sanoi ettei löydä muuta kuin injektiona annettavia näin tähän hätään. Ja sen verran, että tämä lääkäriasema on se Porin paras sinsun hoidossa. Sanoivat myös, että saa liikkua oman voinnin mukaan. Ja kyllä tuntuu liikkuvan ihan normaalisti muuten, paitsi että takajalka roikkuu. Ja vauhti tuntuu olevan lähes sama, kuin normaalistikin. Olen poistanut kaikki ylimääräiset tasot häkistä pois ja tukkinut yläkopin aukon, ettei mene sinne. Eli katson nyt sitten tätä tilannetta tunti tunnilta ja pidän hyvänä meidän vipeltäjää. Kuvauksesta sen verran, että tuntuu olevan ihan turha kuvata, kun ei oikein ainakaan täällä kaupungissa mitään tehtävissä. Oli sitten mikä vika hyvänsä. Ja muihin lääkäreihin en luota senkään vertaa. Pystyykö ensinäkään kuvaavaan ilman narkoosia. Että ihan kiva tilanne täällä meillä. Ja sen verran olen oppinut, että automatka pahentaa vaan tilannetta. Kumpa asuisi Hesassa tai Tampereella. Olisi ainakin hoitoa ja ohjeita saatavilla.
Meillä venähti kesällä yksi takatassu. Kuvattiin ilman nukutusta, on mahdollista jos eläimen saa pidettyä paikallaan. Murtumaa tms ei löytynyt, joten ell päätyi venähdykseen. Hoitona oli vain vähemmän liikuntaa ja ihan hyvin parani. Aluksi varoi kyllä tosi paljon tuota jalkaansa, mutta onneksi varominen ei jäänyt sille tavaksi vaan käyttää jalkaa nykyään normaalisti.
Mielestäni se kyllä kannattaisi kuvata niin näkee heti jos siellä on jotain hoitoa vaativaa. Vaikka nyt kun on täällä näitä jalkajuttuja ollut, niin useimmiten se lepo on kuitenkin ollut kaikkien hoitokeino.
On parempi antaa cincun nähneen eläinlääkärin päättää, mikä on sille paras hoitokeino, eikä lähteä itse soveltamaan. Kun eläin tarvitsee hoitoa, on se väärä paikka säästää rahaa (viitaten tuohon kommenttiisi: "rahaa ei ole röntgeniin"). Tuossa on vaarana se, että menee pahimmassa tapauksessa koko jalka ja kun kyseessä on takajalka, tarkoittaa se käytännössä/yleensä eläimen lopetusta. Eläinlääkäri, joka eläimen on tutkinut, osaa parhaiten sanoa, onko hoito pelkkä lepo vai tarvitseeko se kipulääkityksen tai antibioottia vai peräti leikkauksen.
Ja itse huomasin kummallisen jutun eläinlääkäriasemissa, kun etsin Kuulle apua heti kun se oli syntynyt. Synnytyksen yhteydessä Kuulta siis murtui jalka (emon vetäessä sitä ulos) ja etsin kuumeisesti ell, joka olisi auttanut. Useammasta paikasta kysyttiin: "haluatko sinä, että tehdään kaikki mahdollinen vai mitä?" Siis eikö ole itsestään selvyys, että eläintä autetaan? Tarvitseeko sitä erikseen kysyä... Me kun olemme siitä vastuussa. Kyllä jokainen varmaan itse lähtisi lääkäriin, jos jalka olisi siinä kunnossa, ettei sillä voi enää astua, joten miksi eläin olisi eri asia...
Ei nyt ole rahan säästöstö kyse vaan lääkärin ohjeesta mitä neuvoi. Itse sanoi, ettei vielä ainakaan kannata kuvata. Kuten sanottua, ei täällä Porissa saa kunnon hoitoa. Ja tuskinpa kukaan ajaa n.400 kilometriä lääkäriin, että saa kunnon lääkärin. Ei tämä kivalta täällä päässä tunnu. Mutta kun ohjeita satelee jokaselta erilailla. Kankaan Jussi on ainoa Porissa jolla on suurin kokemus sinsuista, vaikka meidän Ernesti siellä kuolikin. Parhain se siltin tässä kaupungissa on sinsuille. Itsekin ajattelin, että se kuvaus olisi se parhain tapa tehdä diagnoosi ja hoito sen pohjalta. Mutta lääkäri se oli joka kertoi nämä miten venähdyksen, murtuman ja sijoiltaanmenon kanssa toimitaan. Eli juuri ei mitenkään. Vaikea sitten sanoa mikä se parhain vaihtoehto. Kuten sanoi tosiaan, että kipsaus ei ainakaan heillä ole toiminut- syö samantien kipsin pois ja yksi sinsu oli itse hoitanut murtuman syömällä jalan pois ja kuulemma oli hyvin parantunut. Kuulisti kyllä erikoiselta, mutta tuskipa sitä valehtelemaan. Ja nukutukseen on kuollut sinsu. Eli kaikki vaihtoehdot kuulostavat yhtä kamalilta. Tekipä mitä vain ja sitten tässä vielä pahnanpohjimmaisena olen 39 asteen kuumeessa itse, että kyllä meillä hyvin täällä menee.
Soitin kaikki mahdolliset eläinlääkärit tässä kaupungissa läpi ja sain huomiseksi 14.30 röntgen ajan ja lääkärin. Se on Kankaan Jussin vastaanotolla, mutta ei Jussille vaan sille toiselle lääkärille, jolla ei ole kokemusta sinsuista. Jussi ei itse ole paikalla, kuin vasta ensi maanantaina. Oli mielenkiintoista taas keskustella lääkäreiden kanssa tästä asiasta. Yksi sanoi, että jos sijoiltaan vuorokausi aikaa laittaa paikoilleen ja toinen sanoi ettei se nyt niin tarkkaa ole. Toinen käskee pari päivää seuraamaan ja yksi käskee heti kuvata ja silti ei ole aikoja. Ja yksi käskee lähettää Turkuun tai Helsinkiin ortopedille. Että näin näitä ohjeita satelee. Ketä tässä nyt sitten uskoisi. Itseään vai lääkäreiden ohjeita, jotka kaikki erilaisia. Toivottavasti kaikki päättyy hyvin tällä kertaa.
Toisaalta kun jokainen tapaus voi olla niin yksilöllinen, että lääkäreiden voi olla vaikea sanoa juuri sitä oikeaa hoitomuotoa ilman, että he näkevät eläintä. Mutta kannattaa pyytää, että tämä lääkäri, jolle menette, konsultoi joko Arkkkia tai MeVettiä.
Tuollahan on tuo Baten murtuma otsikolla oleva juttu ja siinähän Salossa oleva eläinlääkäri suositteli leikkausta, mutta asiaan kysyttiin (lähettiin röntgenkuvat) myös tuon MeVetin Einar Erikssonin mielipidettä (jota pidetään ainakin huhujen mukaan yhtenä Suomen parhaimpana eksoottisten eläinlääkärinä) ja sanoi, että lepoa 6 viikkoa ja sitten uudet kuvat ja jos jalka on luutunut aivan väärin, niin sitten vasta leikkaus. Tuossa tapauksessa ei tarvittu onneksi leikkausta, vaikka jalka ei luutunutkaan täysin oikeaan asentoon (näkee kyllä silmällä, että jalka on vähän väärässä asennossa), mutta Bate pystyy kyllä jalan kanssa elämään lähes normaalisti. Ainakin Bate sai silloin onnettomuuden sattumisen jälkeen kipulääkettä ja söi siten myös hyvin.
Täytyy toivoa, että kyseessä olisi "vain" venähdys. Jos Emmi on kovin vilkas, eikä kuvia saa otettua ilman rauhoitusta, niin MeVetissä he ainakin käyttävät tätä kaasua rauhoittamiseen. Se on käsittääkseni turvallisempi, kun silloin cincu torkahtaa vain hetkeksi. Pointti oli vaan siinä, että voihan sitä kysyä, olisiko heillä tätä vaihtoehtoa, jos kuvia ei muuten saa otettua. Ja eläinlääkäri varmasti osaa sanoa Emmin nähtyään, onko kuvia järkevä ottaa vai ei.
emmi kirjoitti: Mitä sille etutassulle tehtiin, kun oli sijoiltaan? Mikä hoito siihen oli?
Aluksi lääkäri yritti saada tassun laitettua paikoilleen mutta lihakset olivat krampissa jolloin olkanivel irtosi välittömästi. Hoidoksi sitten 5 viikkoa lepoa (pienessä tilassa, ei mahdollisuutta hyppimiseen) jonka jälkeen kuvattiin vielä kerran. Umin tassuun muodostui ns. valerustoa joka mahdollistaa tassun käytön lähes samalla tavalla kuin aikaisemmin. Huono puoli on se että tyttö ei pysty hyppäämään 35 senttiä korkeammalle.....
Mutta toivottavasti Emmin takajalalle ei ole käynyt pahemmin ja että toinen pystyy sitä tulevaisuudessä käyttämään normaalisti.
sen verran pakko lisätä, että ainakin luonnossa saaliseläimet eivät pidä minkäänlaista ääntä, jos ne satuttavat itsensä, etteivät petoeläimet kuulisi sitä--->tulisi sitten syödyksi. Entiedä päteekö tuo sitten enään nykyajan lemmikkisinsuihin Mutta peukut pystyssä täällä Emmille
Kyllä se kuvaus onnistuu ilman rauhoitusta. On kokemusta siitä kahden cincun kohdalla. Omistajan pitää vaatia sitä ettei rauhoiteta kuvausta varten. Ainakin itse pitelin Felixiä hanskat kädessä, kun sen jalka kuvattiin. Jason pysyi myös hetken kyljellään kun piteli. Eläin voidaan kääriä tarpeen vaatiessa pyyhkeeseen. Tampereen Hakametsässä on käytetty myös nukutuskaasua. Ensin kokeiltiin sitä Jasonille. Sitten huomattiin, että onnistui ilmankin.
Juu nukuttaa en anna, sitten ei kyllä kuvata. Meidän tuurilla annostus aivan varmasti väärin. Ja muutenkin pelottaa jo tarpeeksi mennä lääkärille, joka ei ole sinsuja hoitanut. Haluan vain saada selvyyden mikä jalassa on. Onko murtunut. Uskon, että kuvia osaa tulkita. Tosin tämä on juuri se paikka, kun sanottiin, ettei mitään juuri jalalle voi tehdä, aika näyttää. Huomenna onneksi tähän aikaan viisaampia. Nyt Emmi ainakin voi hyvin ja yrittää hyppiä yläkertaan vaikka yläkerta tukittu. Ja kovin yrittää pois häkistä, kuten näin illalla muutenkin. Ainoa mihin olen kiinnittänyt huomiota ei ole juonut illalla, mutta ruoka maistuu ja kakkaa tulee. Kylvyssä käy vähän väliä. Elikkä pitäisikö olla kyljellään kuvauksessa. Kysyn sitä kaasua jos muuten ei onnistu. Nukuttaa en anna.
Seurasin Emmin touhuja häkissä ja huomasin, että nyt takajalka kantaa. Tai miten sen nyt sanoisin. Eli pystyy astumaan sillä ja nostaa sitä ylös. Pystyy seisomaan molemmilla takajaloilla, mutta ei tietysti aivan normaalisti. Aamulla oli aivan veltto ja laahasi vain mukana. Vaikka nyt seisoo takajaloilla turvotusta ei ole tullut yhtään lisää. Turvotus varpaan kohdalla pientä.
Emmin diagnoosi: toinen takajalka ollut osittain halvaantunut, hermovamma? Tutk. rtg kuvat: ei murtumia. Jatkohoito: lepo noin 1 vko mahdollisuuksien mukaan. Lääkäri Kirsi Hautamäki, satakunnan eläinlääkäriasema oy. Että näin tällä kertaa.
Sellaisen käsityksen sain, että paranee. Itse asiassa en tullut edes kysyneeksi koko asiaa. Olin niin tohkeissani, kun alkoivat nukutuksesta puhua. En antanut nukuttaa tai antaa edes kaasua. Ja ihan hyvin saatiin kuvat, vaikka pientä ongelmaa toki oli. Emmi ei pitänyt paikallaan olosta. Oli niin kiinnostunut pöydän hajuista. Jaloissa ei tuntunut kipua, kun tutki, mutta ylempänä lonkkien kohdalla aristeli. Sen takia otettiin toinen kuva koko sinsusta. Ja murtumia ei todettu. Siitä halvauksesta sen verran, että itse sanottiin sen näyttävän sellaiselta, kun onnettomuus oli tapahtunut. Eli kerrottiin kävelevän, mutta takatassu vain raahasi mukana, kuin ns. lauantaihalvaus. Emmin molemmat jalat olivat lämpimät. Kipeä jalka toimi, mutta heikommin, kuin terve. Käveli myös lattialla ja lääkäri sanoi, että astuu sen varaan myös. Eli hoidoksi lepoa, ei saa hyppiä. Saa kuitenkin liikkua, kun sanoin, että jos pidän pienessä häkissä viikon- saa aivan varmaan ummetuksen. Sanoi, että saa voinnin mukaan liikkua, mutta normaalia vähemmän ja hyppyjä tulee välttää. Eli toivottavasti paranee. Kysyin muuten kipulääkettä- sanoi, ettei ole tarvetta antaa.!!???
Meilläkin Felix raahasi tapaturman jälkeen toista jalkaa perässään ja näytti silloin tosi pahalta. Sillä oli kuitenkin vain varvas murtunut. Ehkä jalka oli venähtänyt tms. kun se oli ilmeisesti jäänyt johonkin kiinni jalastaan.
Voi olla ettei kipulääkettä sen takia anneta, että se varoisi edes vähän jalkaansa. Ilmeisesti ei nähnyt aihetta, kun se kuitenkin varaa sille.
Jäin vain miettimään, että jos olisi ollut murtuma- mitähän sille olisi tehty siellä. Annoin Emmin olla äsken hetken vapaana ja ei se kyllä varo sitä jalkaansa sitten yhtään. Ensimmäisenä hyppäsi kirjahyllylle ja videoiden päälle. Eikä tuntunut yhtään haittaavan. Taitaa olla parempi kun antaa olla semmonen 10 minsaa kerralla vain ja vahtia silmä tarkkana, ettei tapahdu mitään jalalle. Ei se kauan ollut juoksemassa, kun meni jo nukkumaan koppiin. Että ei ihan kunnossa ole, kun normaalisti menee kämppää ympäri tunnin verran.
Tällä hetkellä Emmi jo hyvässä kunnossa. Juoksee minkä jaloista pääsee ja takatassu ei tunnu haittaavan menoa. Olen huomannut ettei hyppää vielä kovin korkealle. Hyppii silti ja enemmän kuin lääkäri määrää. Jalka ei raahaa. Toivottavasti päästiin säikähdyksellä. Nyt ainakin näyttää hyvältä,
Tuli mieleen, että joku kysyi jossain, että millainen riippukeinu Emmillä oli. Vastasin etten osaa laittaa kuvaa tänne, mutta sinsu-galleriassa on kuva siitä keinusta. Sieltä voi käydä katsomassa.