Eli niinkuin otsikossa lukeekin : Onko naaras sinsuilla jokin tietty ikäraja ,jolloin ei saisi enään poikasia teettää (raskaus voi olla silloin jo liian vaarallista ) entä uroksilla . Muistelen lukeneeni jostain tälläiset suositus iät poikasten teettämiselle ,mutta esim: Mincyn emä taisi olla aika vanha (ainakin suhteessa isään )
Ovatko urokset lisääntymiskelpoisia koko ikänsä, vai päteekö heilläkin tuo noin 10 vuoden raja? Voisinko laittaa kohta kymmenenvuotiaan urokseni jaloittelemaan samaan aikaan tyttöjen kanssa ilman perheenlisäyksen vaaraa?
Itse muistelisin jostain lukeneeni/kuulleeni ,että uroksilla saa siitostaa poikasia yli 10 vuoden iässä ,koska niillähän se ei ole niin raskasta kuin naaraille ,jotka synnyttävät..jne ,mutten ole ihan varma En kyllä välttämättä menisi laskemaan niitä samaan aikaan vapaaksi lattialle ,josseivät ole tottuneet toisiinsa ,ja josset halua poikasia (koska sinsuthan pitäisi aluksi totuttaa toisiinsa ,ja josset halua pentuja ,niin sittenhän tämä on tietty vähän mahotonta ja kun sinsu on aika vanhakin ,niin en ainakaan itse suosittelisi kastrointia )
quote: Originally posted by: JennyM "Ovatko urokset lisääntymiskelpoisia koko ikänsä, vai päteekö heilläkin tuo noin 10 vuoden raja? Voisinko laittaa kohta kymmenenvuotiaan urokseni jaloittelemaan samaan aikaan tyttöjen kanssa ilman perheenlisäyksen vaaraa?"
Kyllä naaraat usein ovat vielä lisääntymiskykysiä 10-vuoden iässä, mutta eläkkeelle ne olisi kuitenkin hyvä jättää tai ainakin näin monet toimivat, mutta kukin toki tyylillään. Kyllä uroskin on tällöin usein vielä sukukypsä. Yhtä aikaa vapaaksi vieraiden chinchillojen kanssa ei kannata päästä, koska siitä seuraa kaikille vain turhaa stressiä ja todennäköisesti tappeluita, myös vahinkoastuminen on mahdollista.
Ja ensisynnyttäjän suositusrajana pidetään yleisesti 5 vuotta.
Meidän Oili on nyt 7v ja tämä vaavinen jää viimeiseksi... Vaikka Oili ylikaiken rakastaa näitä projektejaan On ollut aina tosi hyvä äiti, ilman minkäänlaisia ongelmia, ihan ensi kerrasta lähtien
quote: Originally posted by: Mincy " Minkä ikäisenä Oili sitten sai ensimmäisen poikueensa ?"
Voi ketku.. enhän mä nyt enää muista Oili ja Eemeli ovat molemmat syntyneet keväällä '98. Eemeli oli vajaan vuoden kun se muutti mun luokse Ja Oilin hommasin sitten 99 tai 2000 alkuvuodesta...
Se tais olla vuotta 2000 kun eka pentue tuli, ovat nyt mun siskolla Tampereella. Olivia ja Emilio Poitsu on kastroitu. Täytyypä kysäistä systerilta että koska Olvi ja Eetu olivatkaan syntyneet...
No niin... Oilin ja Eemelin eka pentue on syntynyt 22.7.1999, eli noi mun ekat arvaukset meni vähän mettään Eli Oilin on silloin pakko ollut muuttaa mun luo keväällä 99. Joo, niin se menee...
Naaraan "alaikäraja" on se 10kk. Tietty jos se kehittyy hitaasti niin sitten kannattaa odottaa pidempään. Uroksen kanssa itse odottaisin myös tuon noin 8- 10 kk, riippuen kehityksestä ja tulevasta naarasseuralaisesta.
quote: Originally posted by: Laura "Naaraan "alaikäraja" on se 10kk. Tietty jos se kehittyy hitaasti niin sitten kannattaa odottaa pidempään. Uroksen kanssa itse odottaisin myös tuon noin 8- 10 kk, riippuen kehityksestä ja tulevasta naarasseuralaisesta. "
MaaritH wrote: Ja ensisynnyttäjän suositusrajana pidetään yleisesti 5 vuotta.
Onko noin? Ulpu tulee puolen vuoden päästä jo 5 vuotta. ja oon kyl aatellu teettää sillä jossain välis poikasia. onko tässä nyt sitten joku kiire? tietääkseni se ei oo poikinut aikasemmin.
Siinähän lukee, että suositusraja yleisesti. Tuota olen kuullut monien pitkän linjan kasvattajien käyttäneen. Toiset on teettänyt ekan pentueen vasta myöhemminkin, mutta mitä vanhemmaksi tulee sitä suuremmat riskit, että jokin meneekin pieleen. (Siis kun mennään "sen tietyn rajan" yli, niin riskit kasvaa, kuten ihmisilläkin.) Jokainen tekee niin kuin tykkää, mutta itse en välttämättä kovin paljoa yli viisi vuotiaalla ensisynnyttäjällä teettäisi poikuetta. Ihan samaa pätee, kun naaras lähestyy kymmentä vuotta, olisi suositeltavaa lopettaa poikueet viimeistään silloin. Mutta kyllähän jotkut teettää vielä paljon kauemminkin.
Olisi kiva saada edes muutama poikue ulpulta. vaikka sillä tuota ikää on. saisi sekin lapsia. ei mustakaan olis kivaa jäädä lapsettomaks.-- Edited by Maiju at 13:22, 2005-08-15
Mun mielestä eläimet eivät "kaipaa" poikasia, eli ei kannata pelkästään sen takia teettää, synnytys on kuitenkin aina riski.
Mä en teettäisi päälle 5-vuotiaalle ensisynnyttäjälle, jos motiivina olisi vain saada siitä äiti. Eläin on ihan varmasti yhtä onnellinen, oli sillä poikasia tai ei
En minäkään uskaltaisi riskeerata sinsun kuntoa teettämällä ensimmäisiä poikasia vanhemmalla iällä. Loppujen lopuksi 5 vuotta on aika paljon, jos ajattelee, että viimeistään 10 vuotiaana olisi päästävä jo "eläkkeelle" synnyttämisestä.
Niin on, ehkä ulpulle on sama saako se poikasia vai ei mut mä olisin halunnu pikku chilloja siltä. täytyy kysellä et onko se ensisynnyttäjä ja sit unohtaa koko juttu.
Eli Maiju ei halunnut ,että Ulpusta tulee välttämättä äiti vaan että teille syntyy pikku cilloja .Itse en varmaan enään siinä 5½ vuoden päästä lähtisi poikasia teettämään ,ehkä jo aikasemminkin..
^ oon ajatellut että jos ulpulle syntyy jokin valkoinen jälkeläinen, se jää mimosan kumppaniksi.tosin en tiiä vielä jääkö tästä poikueesta, mutta ehkä seuraavasta, joka on sitten viimeinen luultavasti ulpulle.