Käyttäjien sisäänkirjautuminen
Käyttäjänimi 
 
Salasana 
    Muista minut  
Post Info TOPIC: Chinchillan pelleteistä ja VITAMIINEISTA
Anonymous

Päivämäärä:
Chinchillan pelleteistä ja VITAMIINEISTA
Permalink Closed


Eräs nettisivu tuntui tarjoavan varsin monipuolista ja asiantuntevaa tietoa chinchilloista ja etenkin ruokinnasta ja sairauksista... Sivustolla mm. lueteltiin chinchillalle tärkeitä vitamiineja sekä kasveja joita luonnonvaraiset chinchillat käyttävät ravinnokseen Andeilla.
Nämä kyseiset vitamiinit olivat A-, Bx-, H-, D-, E- ja K-vitamiini, joista kuitenkin vain muutamaa löytyy Altrominista jota omilleni syötän. (Altromin: A-vit. 15000ky, D3-vit. 600 ky, E-vit. 75mg). Itse tunnen vitamiineja hieman huonommin, enkä Bx-vitamiinista ole koskaan kuullutkaan...
Sitten varsinaiseen ongelmaan; toinen chinsuistani on terveyden perikuva, toinen taas on ollut ikänsä hieman alikasvuinen ja karva ei ole mitään hirveän hyvälaatuista, tosin ei kamalan huonoakaan... Tämä pienempi on kärsinyt ruoansulatusongelmista, stressaantuu selvästi helpommin ja kerran raukka sai silmätulehduksenkin. Olen koittanut löytää syytä pikkuisen ajoittaiselle heikolle voinnille ja mieleeni tuli sivua katsellessani josko vitamiinit vaikuttaisivat...
Ristiriita tässä on se, että Altromininhan pitäisi olla chilloille hyvä, kaiken tarpeellisen sisältävä ravinto heinän lisäksi... Ja jos vitamiineilla on vaikutusta, onko eläinlääkäri ainoa joka tietää minkä verran mitäkin ja mistä saa chilloille sopivassa muodossa. Auttakaa jos jotain tiedätte.
Niin joo ja se sivu mistä mainitsin on http://www.student.oulu.fi/~kviirone/chinchilla.html jotta jokainen kiinnostunut voi itse käydä katsomassa.

__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

Toki vitamiinit vaikuttavat chinchillan hyvinvointiin. Jotkut yksilöt stressaantuvat toisia paljon helpommin ja stressaantuminen aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Toiset ovat myös luonnostaan pienempiä ja huono turkinlaatu aiheutuu myös perimästä (toki myös huono ruoka huonontaa turkia).

Bx-vitamiini=B10-vitamiini=PABA (para-aminobentsoehappo)

Itselläni ei ole nyt kädessä tätä kirjoittaessani Altromin täydellistä vitamiinisisältöä, mutta mun mielestä vitamiinilista oli pitkä. Ne voivat myös olla eri nimillä esim. H-vitamiini=biotiini, Pantoteenihappo=B5-vitamiini, (K1-vitamiini=fyllokinoni, K3-vitamiini=menadioni, K2-vitamiini =menakinoni).

Tässä muutama keskustelu vitamiineista, mitä tällä palstalla on ollut:
http://www.activeboard.com/forum.spark?forumID=15591&subForumID=15529&action=viewTopic&commentID=1514425&topicPage=1

http://www.activeboard.com/forum.spark?forumID=15591&subForumID=85412&action=viewTopic&commentID=1537578&topicPage=

Toki myös pelletin ja heinän säiltysajat vaikuttavat siihen, mitä ne ovat ravintoarvoltaan. Eli pelletti säilyttää tarvittavat vitamiinit vain noin puoli vuotta valmistuksesta ja säilytys tällöin ehdottomasti viileässä (pitää huomioida myös se aika, mitä se on ollut siellä kaupassa) sekä heinän pitäisi olla tämän vuotista. Heinä on kuitenkin se pääravinto ja sitä käydennetään pelletillä, joten heinän laatu on tärkeässä asemassa ravitsemuksen kannalta, toki myös pelletti.

Edit: otin pois sen B-ryhmän vitamiineist kertovan jutun, koska se ei sinällään liity tähän...


-- Edited by MaaritH at 18:46, 2005-01-12

__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

Tähän piti vielä kommentoida, että en ole löytänyt YHTÄÄN chinchillapellettiä, joka sisältäsi tuota Bx-vitamiinia siis tuolla nimellä. Tai sitten se on jollain hienolla kemiallisella nimellä.

Mutta joko se ei oikeasti ole mikään tärkeä aine tai sitten se on jollain hienolla kemiallisella nimellä paketeissa (vaikkakin luulisin, että tuo hieno kemiallinen nimi olisi sitten tuo para-aminobentsoehappo). Tai kolmas vaihtoehto on, että Bx-vitamiinia on heinässä.

Ja minusta tuolla sivuilla kritisoidaan vähän kummaan sävyyn heinä, cincupelletti, vesi-ruokavaliota. "Varsinaista näyttöä pelletin pitkäaikaisvaikutuksista ei siis turkistarhoilta ole saatu." Minusta näin ei voi väittää, jos ei kerran oikeasti ole itsellä asiasta tietoa. Tarhoilla on testattu monenlaisia ruokintamenetelmiä ja tuo niistä todettu parhaaksi. Tottakai tarhoillakin on tärkeää eläinten hyvinvointi. Pitkällä tähtäimellä huono ruokinta kyllä kostautuu moninkertaisen (sairaudet, cincut ei lisäänny, pienet poikuekoot, jalostuseläimiä ei voida käyttää riittävän kauaa kasvatuksessa, rupeavat puremaan karvaa ym.) ."Jalostuseläimiäkään ei pidetä hengissä kymmentä vuotta pitempään." Kyllä minä ainakin tiedän yli 14-vuotiaita naaraita, jotka ovat olleet jalostuksessa mukana näinkin kauan ja tehneet vielä 3 poikuetta vuodessa. Miettikää kuinka kauan tällaiset cincut eläisivät lemmikkeinä! "Lemmikkichinchilla-asiantuntijat kuitenkin väittävät oikean pellettiruokinnan pidentävän chinchillan elinikää jopa 20:een vuoteen. Siemenseoksella ruokinnan sanotaan vähentävän eliniän puoleen." Kyllä yli 20-vuotiaita cincujakin on Suomessa ollut (en tiedä, onko enää hengissä, mutta reippaasti yli 15-vuotiaita kylläkin) ja ne juuri näitä pelletillä ruokittuja. Ja siemenseokset sisältävät yleensä liikaa rasvaa ja aiheuttavat rasvamaksaa, jolloin cincu saattaa hyvinkin kuolla 8-vuoden ikäisenä.  Tähän olisi vielä muutakin kommentoitavaa, mutta sen taidan jättää väliin...

-- Edited by MaaritH at 12:42, 2005-01-12

__________________
Anonymous

Päivämäärä:
Permalink Closed

voiskohan se x siinä Bx:ssä tarkoittaa ihan vaan jotain B-vitamiinin muotoa, kuten B6, B12 tms...? Ei kai nyt mitään BX-vitamiinia ole olemassakaan?

__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

quote:

Originally posted by: Anonymous

"Ei kai nyt mitään BX-vitamiinia ole olemassakaan?"

Niin kuin jo tuossa edellä sanoin Bx-vitamiini=B10-vitamiini=PABA (para-aminobentsoehappo) eli kyllä sellainen on olemassa.

__________________


Kingis Mode Rator

Tila: Offline
Viestit: 3840
Päivämäärä:
Permalink Closed

Juuh, eli tarkastin nyt tuosta Valtosen kirjasta, josta tuo Bx tuossa listassa on peräisin.

Kirja on vuodelta 1966 eli osa termeistä on nykyaikana eri. Nykyään Bx:llä tarkoitetaan B10-vitamiini eli PABA (jota ei lueta vitamiiniksi vaan vitamiinin kaltaiseksi yhdisteeksi).

Tuolloin 60-luvulla näköjään Bx:llä on tarkoitettu pantoteenihappoa eli B5-vitamiinia. Tämä tieto siis tuosta Valtosen kirjasta. Kirjan mukaan tämän vitamiinin puutos on harvinaista cincuilla.

Ja sitähän on Altrominissa.



-- Edited by MaaritH at 21:38, 2005-02-01

__________________
Sivu 1 yhteensä 1 sivusta  sorted by
 
Pikaviesti

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi pikaviestiä

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard