Käyttäjien sisäänkirjautuminen
Käyttäjänimi 
 
Salasana 
    Muista minut  
Post Info TOPIC: Yleisimmät sairaudet ja niiden hoito


Sheriffi

Tila: Offline
Viestit: 1451
Päivämäärä:
Yleisimmät sairaudet ja niiden hoito
Permalink ClosedHUOM! TEKSTI ON KOPIOITU SELLAISENAAN OSOITTEESTA www.kingis.net, JA SEN ON KIRJOITTANUT MAARIT HONKANIEMI. TEKSTIÄ EI SAA EDELLEEN KOPIOIDA ILMAN KIRJOITTAJAN SUOSTUMUSTA!


CHINCHILLOJEN SAIRAUKSISTA

Chinchilla sairastaa oikein hoidettuna todella harvoin!

(Ohjeiden soveltaminen chinchillan hoitoon on lukijan omalla vastuulla.)


Terve chinchilla torkkuu päivisin ja heräilee, kun ilta lähestyy. Sillä on puhtaat silmät ja sieraimet, rauhallinen hengitys ja hyväkuntoinen turkki. Terveen cincun papanat ovat pitkulaisia, suurin piirtein tasapaksuja/symmetrisiä/päistään pyöreitä sekä hieman pehmeitä (eivät kuitenkaan liiskannu esim. tasoille), ja niitä tulee jatkuvasti. Sairas chinchilla saattaa nukkua paljon ja olla väsynyt iltaisin, jolloin sen tulisi olla normaalisti aktiivisimmillaan. Muita sairauksien oireita ovat mm. syömättömyys, huonokuntoinen turkki, silmä- ja sierainvuoto, ruokahaluttomuus, runsas syljen eritys, ripuli, ummetus, kouristukset, verivirtsa, nopeutunut hengitys ja haluttomuus liikkua. Mikäli eläimessä havaitaan jotain epänormaalia, tulee eläinlääkäriin ottaa yhteys mahdollisimman pian, sillä monet sairaudet etenevät nopeasti ja pienen kokonsa takia chinchillan kunto laskee nopeasti! Älä kuitenkaan vie eläintäsi mille tahansa eläinlääkärille vaan varmista, että eläinlääkäri tietää chinchilloista. Eläintä lääkittäessä on muistettava, että antibioottien käyttö muuttaa chinchillan suoliston mikrobikantaa, mikä voi aiheuttaa kuolemaan johtavan suolistotulehduksen, joten cincua ei tule lääkitä ilman selvää antioottien tarvetta. Anna maitohappobakteereja (huom! avaa kapseli ja sekoita nesteeseen) tasapainottamaan vatsan toimintaa antibiootin aikana, jotta vatsa pysyisi toiminta kunnossa.


Tärkeintä monien sairauksien ehkäisyssä on oikeanlainen ruokavalio. Pelletin pitää olla nimenomaan chinchilloille tarkoitettua (puriste)pellettiä, ja tulee myös huomioida, että pelletti ei pysy käyttökelpoisena kovin pitkiä aikoja. Monien pellettien käyttöaika on valmistuspäivästä vain noin puoli vuotta, ja tällöinkin pelletti pitäisi säilyttää valolta suojattuna, viileässä ja kannellisessa astiassa. Vääränlaisen tai liian pitkän säilytyksen tuloksena pelletin laatu heikkenee ja se menettää ravintoarvonsa (liialliset vitamiinitappiot ja rasva härskiintyy). Heinä on cincun pääravintoa, joten siksi sen laatu on myös erittäin tärkeää. Heinän tulee olla kuivaa, vihertävää, homeetonta ja hyväntuoksuista.


Jos chinchilla joudutaan nukuttamaan (esim. leikkauksen yhteydessä) varmista, että eläinlääkäri on tietoinen lääkkeen oikeasta annostuksesta cincuille. (Se on nimittäin vain murto-osa siitä määrästä, mikä annetaan samanpainoiselle eläimelle yleensä.) Varmista, että operaation tekevä lääkäri tietää tämän ja häntä voi tarvittaessa pyytää konsultoimaan toista lääkäriä, jolla on kokemusta asiasta. Kaikki lääkärit eivät valitettavasti myönnä tietämättömyyttään, joten noudata varovaisuutta. On ensiarvoisen tärkeää valita cincutietoinen eläinlääkäri sairauksien hoitoon ja leikkauksien suorittamiseen. Esim. pk-seudulla löytyy eläinlääkärit Einar Eriksson/MeVet ja Kristiina Kontio-Jalanka/Arkki, joita suosittelen.


Yleisimmät sairaudet chinchilloilla ovat ummetus ja ripuli, jotka aiheutuvat yleensä ruokintavirheistä, stressistä tai ruokinnan muutoksista (esim. uuden pelletti- tai heinäerän aloitus). Vatsavaivat ovat useimmiten hoidettavissa ihan kotikonstein, mutta aina jos cincu sairastaa hiemankin vakavammin on syytä viedä se heti cincutietoiselle eläinlääkärille. Seuraavassa on lyhyet katsaukset joihinkin yleisimpiin sairauksiin.


PEHMEÄT PAPANAT JA RIPULI


Oireet ja syyt: Uloste on pehmeää tai täysin juoksevaa/vetistä. Ulosteen joukossa saattaa myös olla limaa. Chinchilla voi muuttua myös sairaannäköiseksi ja menettää ruokahalunsa, jos ripuli on edennyt pahaksi. Syitä ripuliin voi olla monia mm. liian vähäinen kuidun määrä ravinnossa, pilaantunut heinä tai muuten sopimaton ravinto, huono tuuletus, kosteus, veto, myrkytys, häkin likaisuus ja stressi. Ripulia voi myös aiheuttaa pelletin laadun muuttuminen, uuden heinä- tai pellettierän aloitus, naarailla synnytys, vitamiinikuurit ja liiallinen määrä herkkuja.


Hoito: Poista pelletti ja puhdista häkki. Jos papanat ovat ainoastaan pehmeitä, eikä kyse ole suoranaisesta ripulista (=uloste vetistä/juoksevaa), pidä cincua heinä-vesi -dieetillä muutaman päivän ajan. Jos papanat eivät normalisoidu tänä aikana tai löysät papanat etenevät ripuliksi, anna ruiskulla suoraan suuhun maitohappobakteereja veteen sekoitettuna. Myös terveen cincun papanoiden syöttäminen saattaa tasapainottaa vatsan toimintaa. Jos tila ei mene ohi muutamassa päivässä, ripuli pahenee tai eläimen tila muuten heikkenee, vie chinchilla viipymättä eläinlääkärille. Eläinlääkäri määrä todennäköisesti eläimelle sulfakuurin (Ditrim) ja/tai matokuurin. Erittäin huonokuntoiselle eläimelle on tarjottava vettä pipetillä ja syötettävä haaleaa kauravelliä, johon on sekoitettu terveen chinchillan papanoita. Velliä syötetään pipetillä 5-10 ml eläimen kunnosta riippuen jopa 5 kertaa päivässä. Huomio myös, että ripulia saattaa seurata ummetus ja suolitukos. Ripuli voi olla myös oire jostain muusta taudista, jolloin on tietenkin hoidettava myös kyseinen sairaus eikä vain ripulia.


Ehkäisyssä tärkeintä: Oikea ruokavalio (ei tuoretta, ei liikaa herkkuja).UMMETUS JA SUOLITUKOS


Oireet ja syyt: Ummetus on kyseessä silloin, kun eläimen papanat ovat normaalia pienempiä, kuivempia, kurttuisia ja/tai niitä tulee vähemmän kuin normaalisti. Chinchillan liikkuminen saattaa myös olla vähäistä ja ruokahalu vähentynyt. Silmät saattavat joskus olla lasittuneet. Jos ummetus on edennyt pitkälle, papanoiden tulo loppuu kokonaan ja kyseessä saattaa olla suolitukos. Tällöin eläintä voi olla vaikea pelastaa. Pitkälle edenneen ummetuksen oireita voivat olla liikkumattomuus, syömättömyys, sisään painuneet kyljet, pullistunut vatsa, hampaiden narskuttelu ja tasapainohäiriöt. Ummetus saattaa johtua mm. väärästä ruokinnasta, stressistä, bakteeri-infektiosta, pilaantuneesta ruoasta, kasvaimesta, hermohäiriöstä, lääkehoidosta, liian vähäisestä liikunnasta, suolistossa olevasta karvapallosta, uuden heinä- tai pellettierän aloituksesta. Mikäli ummetus on oire toisesta sairaudesta , on hoidettava myös itse ummetuksen aiheuttajaa.


Hoito: Poista pelletti ja puhdista häkki. Tarjoa puhdasta vettä ja heinää. Jos ummetus on lievää, voit kokeilla antaa esim. muutaman mehevän rusinan, jotka saattavat auttaa. Jos ummetus on kohtalaisen voimakasta, anna ruiskulla suoraan suuhun maitohappobakteereja nesteeseen, mielellään sokeroimattomaan purkkiananasmehuun, sekoitettuna. Ananasmehu sisältää bromeliinientsyymiä, joka pehmittää suolistossa olevaa massaa. Juoksuta eläintä lattialla. Jos tämä ei auta puolen vuorokauden-vuorokauden kuluessa tai ummetus pahenee (esim. suolistotukokseksi), anna maitohappobakteerien lisäksi 2-3 ml parafiiniöljyä (saa apteekista) 2-4 kertaa päivässä (tai 1-4 tunnin välein) niin kauan, että eläin ulostaa normaalisti. Suolistotukoksen tapauksessa suosittelen viemään chinchillan viipymättä eläinlääkäriin, josta voit mahdollisesti saada cinculle suoliston toimintaa edistävää lääkettä (Primperan). Muutenkin jos kohtalaisen vakava ummetus ei hellitä vuorokauden sisällä, on viisainta viedä cincu eläinlääkäriin.


Ehkäisyssä tärkeintä: Oikea ruokavalio, riittävä liikunta ja oikean kokoinen häkki.


PERÄSUOLEN ULOSTULO

Suolistotulehduksen seurauksena peräsuoli on tullut ulos. Aikuisen eläimen ennuste on huono. Peräsuoli voidaan yrittää laittaa takaisin leikkauksen avulla, mutta ne eivät yleensä tule onnistumaan. Poikaselle peräsuoli voidaan kokeilla laittaa takaisin ilman leikkausta. Jos peräsuoli on päässyt kuivumaan, on sekä poikasen että aikuisen chinchillan kohdalla lopetus ainut vaihtoehto.HAMMASVAIVAT, KUOLAAMINEN


Oireita ovat vuotavat silmät, eläin syö normaalia vähemmän ja/tai eläin kuolaa. Syynä voi olla jyrsittävän puute, väärä ruokavalio, perimä, naarailla liian tiheät paritukset tai huono yleiskunto. Kuolaamista voi myös joskus esiintyä, mikäli ruokaa on tarttunut/kasaantunut esim. chinchillan kielen alle tai poskeen. Tämä tila estää chinchillaa syömästä kunnolla, joka taas saa cincun huonoon kuntoon ja eläin alkaa kuolata. Myös hampaan katkeaminen voi aiheuttaa syömättömyyttä. Kasaantuneet ruoantähteet ja heinät poistaa eläinlääkäri, ellei sinulle itsellä ole tarvittavia välineitä ja taitoa. Huomaa myös, että esim. suutulehdus voi aiheuttaa kuolaamista.


Hammasvaivoihin liittyvä ikävä sairaus on nk. Slobbers. Slobbers ilmenee chinchillalla  epänormaalina kehityksenä hampaissa, mikä aiheuttaa hampaiden kasvun sekaisin ja/tai rivijärjestyksen rikkoutumisen. Myös hampaiden juuret saattavat tunkeutua jopa silmiin asti ja aiheuttavat silmien vuotamisen. Chinchilla alkaa jossain vaiheessa kuolata. Jos chinchillalla todetaan Slobbers, sen elämää voidaan kyllä pidentää lyhyeksi aikaa hoitamalla (hionta, leikkaus) hampaita, mutta tämä sairaus johtaa joka tapauksessa eläimen kuolemaan, joten on yleensä parempi lopettaa chinchilla, eikä antaa sen kuolla nälkään/kärsiä


Perinnöllisyys: "Osa ongelmista on ensisijaisesti geneettisiä ja niitä on lähes mahdotonta korjata. Käyrät etuhampaat, vinot hampaat, jossa etuhampaat osuvat yhteen, tarkoittavat usein ongelmia suun takaosassa. Tällöin voi olla kyse viasta joko hampaiden tai suun rakenteessa." (Bamberg N., Chinchilla 3/2005). Tästä syystä hammasvikaisen cincun ei kannata antaa lisääntyä.


Ehkäisy: Tarpeeksi jyrsittävää: Siporex-kiveä (saa rautakaupasta) ja kuivattuja lehtipuun oksia.SILMÄTULEHDUS


Oireet ja syyt: Kyyneleiden eritys on runsasta, silmän ympäryskarvat ovat märkiä, silmä rähmii tai on kokonaan ummessa. Syitä voivat olla mm. tukkeutuneet kyynelkanavat, roskat silmissä, bakteerit ja virukset, vetoinen häkin paikka, epähygieeniset tilat, ruokavalion puutostilat (kuten A-vitamiinin puutos) tai terävät osat häkissä ovat voineet raapaista chinchillan silmää. "Jos silmävuoto ei lopu, eikä chinchillalla ole silmätulehdusta, eikä se ole vilustunut ja antibiootit eivät auta, voi silmävuodon syynä olla silmäkuoppaan kasvanut hammas." (Bamberg N., Chinchilla 3/05)


Hoito: Siirrä häkki täysin vedottomaan paikkaan. Joillekin yksilöille tavallisen purun pöly aiheuttaa ärsytystä silmissä, jolloin kuivikkeena voi käyttää haapahaketta (esim. Mörttiröpöä) tai isolastuista purua. Vie eläin eläinlääkärille, joka määrää silmätippoja ja/tai antibioottikuurin suun kautta.


Ehkäisy: Tarkista häkki, ettei siinä ole teräviä osia. Oikea ruokavalio!VIRSTATEIDEN VAIVAT


Chinchilla on varsin hajuton eläin, eikä sen virtsa juurikaan haise. Jos chinchillan elimistön mikrobitasapaino muuttuu, chinchillan virtsaan voi tulla voimakkaampi, pistävä haju. Tämä kertoo tulehduksesta virtsateiden alueella. Jos eläimellä ei ole muita oireita, annetaan kotihoitona 2 ml sokeroimatonta puolukka- tai karpalomehua pari kertaa päivässä. Jos vaiva ei parane, virtsassa näkyy verta tai eläin valittaa virtsatessaan, käänny eläinlääkärin puoleen. Cincuilla esiintyy myös virtsakiviä, joita voidaan myös yrittää leikata.


Ehkäisy: Jos chinchillallasi on aikaisemmin ollut virtsateiden toimintoihin liittyviä ongelmia, anna kerran viikossa pipetillä pari millilitraa sokeroimatonta karpalo- tai puolukkamehua. Tällä uskotaan olevan ennaltaehkäisevä vaikutus näihin sairauksiin. Ruokavalion vääränlainen Ca/P-suhde altistaa virtsakiville.


FUNGUS ELI "SIENITAUTI"


Oireet ja syyt: Karvaa lähtee silmien ja kuonon ympäriltä, korvista ja/tai tassuista ja myöhemmin myös muualta kehosta.  Karvattomien alueiden iho saattaa olla punainen/pinkki ja ärtynyt jossain tapauksissa jopa lohkeileva/rupinen, hilseilevä ja niin ärtynyt, että chinchilla raapii kyseisiä alueita voimakkaasti. Altistavina tekijöinä esim. kosteus ja stressi.


Hoito: Chinchilloille on olemassa ns. Fungus-jauhetta, jota sekoitetaan kylpyhiekkaan ja se tuhoaa sienen. Jos Fungus-jauhetta ei ole saatavilla, täytyy Fungusta hoitaa muilla sieniä tuhoavilla jauheilla/voiteilla (esim. apteekista saa sieni- ja hiivaihottumien hoitoon tarkoitettua Daktarin emulsiovoidetta). Sieni-itiöt leviävät turkista myös ympäristöön, joten häkki, pesäkoppi ym. tulee desinfioida esim. Virkon-desinfiointiaineella. Jossain tapauksissa Fungus saattaa olla niin voimakas, että cincu tarvitsee myös antibioottikuurin.

Ehkäisy: Cincua ei ole suositeltavaa asuttaa terraariossa vaan häkissä.TURKIN PUREMINEN


Oireet ja syyt: Chinchilla pureskelee karvat poikki kyljistä ja/tai hännästä ja joskus myös vatsasta. Syynä on usein stressi, jonka aiheuttaa esim. liian pieni häkki, meluisa ympäristö, tylsistyminen tai asuintoverin pomottelu. Syynä voi olla myös puutteellinen ruokavalio.


Hoito: Pyri minimoimaan stressi. Hanki pesäkoppi, jos sitä ei ole. Varmista, että häkki on sijoitettu rauhalliseen paikkaan ja että se on riittävän kokoinen. Tarkista myös ruokavalio, sillä joskus karvan pureskelu voi johtua mm. kalkin puutteesta.KOURISTUKSET JA EPILEPSIA


Oireet, syy ja hoito: Eläin saa kouristuksia, jotka näyttävät jonkinlaisilta halvauksilta. Tämän voi aiheuttaa puutteellinen ruokavalio (kalkin, A- tai B-vitamiinin puute), epilepsia, stressi, suolitukos, raskaus (yleensä vain ensisynnyttäjillä, eivätkä ne ole yleisiä) tai herkut (esim. rusina). Jos kyseessä on puutostila, hoitona annetaan kuurina monivitamiinivalmistetta (esim. Tehovitol, apteekista) ja kalkkia tai esim. Vitakraftin Calci fit-tabletteja (sis. sekä extra vitamiineja että kalkkia). Jos cincusi saa kohtauksia herkkujen saannin jälkeen, älä anna herkkuja lainkaan. Jos kyseessä on epilepsia, on siihen mahdollista saada lääkitys. Suolitukosta hoidetaan kuten otsikon "Ummetus" alla neuvotaan. Kaikki mahdolliset stressitekijät on pyrittävä eliminoimaan. Jos chinchillasi on saanut kouristuskohtauksen, kirjoita itsellesi ylös päivämäärä ym. tarpeelliset tiedot, sillä jos myöhemmin tulee uusi kohtaus, diagnoosin teko on helpompaa. Pyri antamaan ruoka aina samaan aikaan illalla: tämä pienentää kohtausriskiä sellaisella cinculla, jolla siihen on taipumusta.


Ehkäisy ja muuta: Oikea ruokavalio. Huomaa myös, että epilepsia saattaa periytyä, joten cincuepileptikoita ei tule käyttää jalostukseen!
DIABETES ELI SOKERITAUTI


Diabetekselle altistaa lihavuus, riittämätön liikunta ja vääränlainen ruokavalio (+perimä), joten oikea ruokavalio ja riittävä liikunta on tämänkin sairauden ehkäisyssä kaikkein tärkeintä. Diabeteksen oireita ovat mm. lisääntynyt juominen, laihtuminen, lisääntynyt virtsaaminen ja väsymys. Runsassokeristen herkkujen, kuten rusina ja muut kuivatut hedelmät, on joidenkin tutkimusten mukaan arveltu altistavan cincua diabetekselle, joten kehotan rajoittamaan näiden herkkujen antamista hyvin vähäiseksi. Muista, että tuore ruoka ei kuulu chinchillan ruokavalioon. Diabetesta sairastava chinchilla saa insuliinipistoksia tarpeen mukaan.


Muuta: Huomaa, että cincudiabetikoita ei tule käyttää jalostukseen!KARVARENGAS PENIKSESSÄ


Oireet: Uroksen penis on jatkuvasti ulkona ja se on turvonnut jopa tulehtunut. Hoitamattomana aiheuttaa penikseen jopa kuolion.
Peniksessä karvarengas.


Syy: Karvaa on kietoutunut tiukaksi renkaaksi uroksen peniksen ympärille (esim. kun uros on paritellut/yrittänyt paritella naaraan kanssa). Karvarengas estää peniksen sisään vetämisen. Hoitamattomana karvarengas aiheuttaa tulehduksen tai jopa kuolion.

Hoito: Pidä eläin tukevasti paikoillaan. Vedä penis ulos siten, että saat karvarenkaan näkyviin ja poista varovasti turvotusta aiheuttavat karvat. Muista olla varovainen käsitellessäsi penistä ja missään tapauksessa karvarengasta ei saa irrottaa väkisin! Jos olet epävarma, vie eläin eläinlääkärille, joka suorittaa toimenpiteen.Karvarengas.Poistettu.


Ehkäisy: Urosten penikset tulisi tarkistaa aika ajoin (varsinkin naaraiden kanssa elävien).


KOHTUTULEHDUS


Oireet: Naaraiden emättimen ympärillä olevat karvat ovat selvästi märät. Vuoto on sameaa ja runsasta. Silmämääräisesti on usein on vaikea määrittää, onko kyseessä kohtutulehdus vai onko ongelma virtasateiden alueella.


Hoito: Vie eläin eläinlääkärille.LÄMPÖHALVAUS


Syy:  Lämpöhalvauksen aiheuttaa liian korkea lämpötila, suora auringon paiste, huono ilmastointi (+riittämätön vesi).


Hoito: Jos eläin on tajuton ja sen ruumiinlämpötila on korkea, sijoita chinchilla viileään paikkaan ja anna ruumiin lämpötilan laskea normaaliin 37-38 asteeseen mutta ei alla tämän. Kun chinchilla tulee tajuihinsa, anna sille muutama pisara haaleaa hieman suolaista vettä. Jos ruumiinlämpötila laskee alle normaalin, toimi toisinpäin ja yritä saada ruumiinlämpötila takaisin normaaliksi.


Ehkäisy: Oikeanlainen asumus ja ilmastointi kesällä.TASSUNPOHJATULEHDUS


Tassunpohjatulehduksen riskiryhmään kuuluvat kantavat naaraat, vanhat ja/tai lihavat cincut. Oireina ovat tassunpohjien voimakas punoitus/turvotus, haavaumat, märkäpaiseet, ontuminen ja liikkumishaluttomuus. Erittäin paha tulehdus voi johtaa jopa verenmyrkytykseen. Jos vaiva ei ole paha, tulehdusta voidaan hoitaa kotikonstein puhdistamalla tassut desinfioivalla aineella ja levittämällä tassuihin ohuelti antibioottivoidetta (esim. Terra-Poly, saa apteekista ilman reseptiä). Jos vaiva on jo edennyt pahaksi, on cincu vietävä eläinlääkärille. Tassunpohjatulehduksen hoito saattaa olla pitkäaikaista. Toisinaan cincujen tassun pohjat saattavat hieman punoittaa ilman, että kyseessä olisi mitään vakavampaa. Tassuja kannattaa kuitenkin seurata ja rasvata tarvittaessa.

Ehkäisy: Oikea ruokavalio, pehmeät, puhtaat ja imukykyiset kuivitteet, riittävä hygienia ja liikunta sekä tassunpohjien rasvaus tarvittaessa.MURTUMAT JA TAPATURMAT


Syy: Murtuman voi aiheuttaa esim. eläimen korkealta putoaminen (häkki, jaloittelu), vapaana juostaessa putoavan esineen alle tai oven väliin jääminen, häkissä jalan juuttuminen verkon tai pinnojen väliin, vääränlainen käsittely jne.


Hoito: Eristä eläin muista eläimistä ja soita eläinlääkärille! Jos chinchilla yrittää purra murtumaa, tee jäykästä pahvista sille kaulus, jolla voit yrittää estää murtuman puremisen. Mene eläinlääkäriin!


Ehkäisy: Leluja ja virikkeitä hankkiessa  pitää varmistaa, ettei cincu voi mitenkään jäädä leluun jumiin sitä jyrsiessä tai sillä touhutessa, eikä se ole muutenkaan vaarallinen (esim. myrkyllinen, muovia, teräviä osio). Huomioi, että chinchilla mahtuu uskomattoman pienistä raoista ja voi siten jäädä kohtalokkaasti jumiin esim. heinäpalloon, taikakuutioihin tai vaikkapa vääränlaiseen heinätelineeseen. Opettele myös käsittelemään chinchillaa varmoin ja rauhallisin ottein.


© Maarit Honkaniemi-- Edited by MaaritH at 13:51, 2006-05-15

__________________
Sivu 1 yhteensä 1 sivusta  sorted by
 
Pikaviesti

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi pikaviestiä

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard